fbpx

Taimedega maitsestatud äädikas

Taimedega maitsestatud äädikas

 

Autor: Maret Allikas
Instagram: @filipendula.ulmaria

Vaja läheb:
  • Mahe õunaäädikas, valgeveini äädikas
  • Puhas klaaspurk
  • Taimed: hariliku pune, raudrohi ja natuke mustsõstralehti.
    Võimalusi on veel, näiteks hetkel on parimad: raudrohi, nõmm-liivatee, pune, münt, ristik, kibuvitsa õied( väga ilus värv tuleb) lauguliste pealsed.
Töökäik:

1) kogu endale meeldivad taimed, puhasta putukatest, vajadusel pese, kuivata.

2) pane taimed purki, ( täida kolmveerand purki taimedega, mitte väga tihedalt kokku surudes).

3) täida purk äädikaga kuni taimed on kaetud. Kata purk plastikust kaanega

4) jäta äädikas tõmbama 3-4 nädalaks, raputa igapäev purki korralikult.

5) kurna taimed välja. Säilita äädikat plastkaanega klaaspudelis jahedas, pimedas ja kuivas kohas. Sellistes tingimustes peask äädiaks säilima üks -kaks aastat.

Äädikale võib lisada ka mett. Kasuta mee (30-50% kogusest) ja äädika segu. Mee-äädikasiirup seisab vaid paar kuud, parema säilivuse huvides hoia külmkapis.

Äädikat on hea kasutada salatite, kasmete maitsestamiseks. Äädikat võib lisada ka joogiveele maitseks.

Minimaalselt töödeldud õunaäädikal on tervendav toime, mistõttu  valin ise alati selle. Valge veiniäädikas  on neutraalsema maitsega ja  heledam värvus laseb maitsetaimedel välja paista. Kindlasti ei soovita kasutada tööstuslikku lauaäädikat, mis on liigselt töödeldud ja  liiga vänge.